Zrání pálenky

Ovocná pálenka – její zrání a úprava

Pěstitelská pálenice a moštárna Svitávka

Ovocná pálenka se vyznačuje typickou charakteristikou surovin, aroma a chuti. Ovocné pálenky se vyrábějí výhradně z ovoce bez jakýchkoliv chemických příměsí, tím je dána kvalita a také důvod proč je tak poptávaným a ceněným zbožím nejen u nás. Jedná se o přírodní výrobek, jenž hravě porazí ve všech svých kvalitativních parametrech průmyslově vyráběné destiláty. Ovocná pálenka je vyráběna z přírodních surovin bez dochucovadel a chemických aromat.

Podstatným důvodem proč zpracovat ovoce na pálenku je jistota, že vím co piji a nemůže se mi tak stát, že někde “na trhu“ koupím levný, ale někdy i životu nebezpečný destilát.

Vhodným způsobem jak pálenku skladovat jsou dřevěné soudky, kde pálenka ještě zraje a přejímá kyslík a látky obsažené ve dřevě, což její kvalitu ještě zvyšuje. Dochází při tom k drobnému úbytku objemu, což je však nahrazováno zlepšováním kvality. Zráním pálenka zjemňuje a získává tak na hodnotě. Dalším způsobem jak pálenku skladovat jsou skleněné demižony a lahve. Skleněné nádoby by měly zůstat několik dní (10 – 20) před zátkováním otevřené, aby mohl odejít někdy nepříjemný alkoholový pach a palčivost. Skladování by mělo probíhat v temných a chladnějších prostorách. Pokud pálenku skladujeme delší dobu v lahvích měly by být ze zeleného skla. V žádném případě by neměla být skladována v plastových nádobách. Doba po kterou by mělo probíhat zrání je od 6 měsíců výše. Tento půst však určitě stojí za to. Způsoby jak svou pálenku pozměnit mohou představovat pole neorané pro vaši fantazii. Například přidání cukru, sušených švestek, rozinek apod.