Technologie výroby pálenky

Pro přípravu kvasu zásadně nepoužíváme nahnilé nebo plesnivé ovoce. Hnilobná chuť přechází do destilátu, často dochází k zvrhávání kvasného procesu v lihovině a namnožením nežádoucí mikroflóry. Hnilobnými procesy se snižuje i obsah využitelných cukrů.
Do kvasu nepatří ani listí a stopky. Snižují výtěžnost alkoholu a přidávají lihovině drsnou a svíravou chuť.
Pro kvasný proces i výtěžnost alkoholu je zásadním faktorem obsah cukru v ovoci. Ten výrazně stoupá až v posledních fázích zralosti ovoce. Ke kvašení proto používáme jen ovoce vysoce vyzrálé a řádně odstopkované.
Po důkladném zkvašení ovocného kvasu přichází samotné pálení. To je proces dvojité destilace z nějž získáme velmi kvalitní pálenku s vysokým obsahem alkoholu (60 až 65 %). Takto získaný koncentrát Vám sami rádi zředíme vodou. Pokud si jej budete přát zředit sami, poradíme Vám se správným poměrem vody.
Nedílnou součásti technologického procesu je i zrání pálenky, doba po kterou by mělo probíhat zrání je od 6 měsíců výše.
Ovocná pálenka se vyznačuje typickou chutí a jemným aroma. Ovocné pálenky se vyrábějí výhradně z ovoce bez jakýchkoliv jiných příměsí. Tím je dána vysoká kvalita výsledného produktu, který je velice poptávaným a ceněným zbožím nejen u nás. Jedná se o přírodní výrobek, jenž hravě porazí průmyslově vyráběné destiláty.
Podstatným důvodem proč zpracovat ovoce na pálenku je jistota, že vím co piji a nemůže se mi tak stát, že někde koupím levný, ale někdy i životu nebezpečný destilát